maanantai 16. tammikuuta 2017

Varattu sinkku Tinderissä

”En oo sinkku, mut lähetkö silti treffeille?”


Minulla on ensimmäisen kerran ollut Tinderprofiili kesällä 2014. Löysin sieltä hyvin seuraa ja pidin aplikaatiosta. Olin ollut silloin yli puoli vuotta sinkku ja sinkkukesä oli alkamassa. Ajattelin, että tämän kauttahan voin ottaa siitä monin verroin irti. Otinkin. Tapailin ja ihan vain tapasin ihmisiä, koetin löytää pidempiaikaista kumppania – tuloksetta. Unohdin aplikaation alkusyksyksi kun opinnot alkoi, kunnes loppuvuodesta siellä vastaan tuli henkilö, joka lähestyi minua ja sen seurauksena seurustelimme lähes puolitoista vuotta. Erosimme viime toukokuussa ja ajattelin Tinderin lataamisen uudelleen olevan hyvä idea (vinkki: ei ollut). Sitä hetken selailin (paljon tiukentunein kriteerein, ehkä edellisestä oppineena) kunnes löysin kiinnostavan persoonan.

Hän ei tullut vastaan Tinderissä vaan ihan tosi elämässä. Hän oli nykyinen kumppanini ja tapasimme yhteisen ajanvietteen merkeissä. Minulla on ollut vahva ammatillisiin asioihin liittyvä moraali, enkä ole halunnut sekoittaa tunteita ja työskentelyä yhteen - olipa sitten kyse työstä tai harrastetoiminnasta. Se on johtunut suurimmilta osin siitä, että olen aiemmissa ympyröissä onnistunut pilaamaan yhteistyöt ns. ”säätöjen takia” ja siksi yhdistän tämän defenssin ”kollegiudesta” edelleen ”kiellettyyn rakkauteen”. Nyttemmin olen oivaltanut että on merkittävä ero vain viehättyä kuin rakastua toiseen ihmiseen, joka jakaa saman mielenkiinnon kohteen. Tämä aiheutti tässäkin tapauksessa suurta kamppailua ja itsetutkiskelua, kun en ollut varma kummasta oli kyse. Vasta tutustuttuamme syvemmin, oivalsin, että se viehättyminen johtaa rakastumiseen vasta sitten, kun molemmat osapuolet sitä haluavat, eivätkä tahdo tietentahtoen satuttaa toista tai pelkästään hyötyä toisesta.

Vaikka olin jo kerran elänyt avoimessa parisuhteessa, tämä suhde toi siihen vahvasti uudenlaisen lähestymistavan. Aiemmassa suhteessani olin kumppanini kanssa vasta myöhemmin suhteen alettua päättänyt, että voimme vapaasti tehdä mitä haluamme, mutta emme halua tietää niistä. Toisin kuin silloisessa suhteessa, päätimme nyt jo alusta alkaen, että suhteessamme kerromme mitä tapahtuu myös muiden suhteiden osalta. (Tietenkin sen puitteissa, mikä on oleellista suhteemme kannalta) Formaatti oli käytännössä sama, mutta sovitut toimintamallit eri. Tämä on yksi polyamorian tunnistettavista erilaisuuksista – kaikki polysuhteetkaan eivät toimi samoin säännöin (kuten eivät heteronormatiiviset suhteetkaan), ja meilläkin on sovittuja sääntöjä eikä kaikki toiminta ole hyväksyttyä. Nyt on täytynyt oppia sanoittamaan, jos kiinnostuu jostain muusta sen verran, että haluaisi edetä eteenpäin. Tämähän ei yleisesti heteronormatiivissa suhteissa olisi hyväksyttyä.

Olen edelleen Tinderissä, vaikka nykyinen suhteeni onkin kestänyt jo lähes puoli vuotta. Päätin kuitenkin jo alkuvaiheessa, että haluan mainita asiasta profiilissani. Esittelytekstini lopussa lukee: ”elän avoimessa etäsuhteessa”. Osaltaan siksi, että polyamoria käsitteenä on subjektiivisten huomioideni mukaan aika tuntematon. Tämä kirvoittaa usein keskustelunalkuja Tinder-matcheiltani. Tyypillisimmät ovat: ”Mitä tarkoittaa avoin etäsuhde?”, ”Avoin etäsuhde, mikä se o?”, "Voiko tommonen avoinsuhdehomma toimia?" tai kaikkien aikojen paras: ”Jos avoin etäsuhde on sitä mitä luulen, täällä on yksi avoimesti sinkkuna oleva valmiina estottomaan yhdyntään (ei miellään etäisesti)”. Eli kohtaan siellä usein ennakkoluuloja missä polyamoria nähdään seksuaalisesti moraalittomana ja estottomana ja siksi ajatellaan, että olisin valmis lähes mihin tahansa. Näiden pohjalta en tiedä, mitä Tinderistä haen. Ehkä toivon löytäväni sieltä kumppanin, joka yhtä epätoivoisesti hakisi määritelmää omalle avoin-/polyihmissuhdestatukselleen, tai ehkä haen sieltä vain iltoihini huvittuneisuutta eriskummallisista profiiliteksteistä. Sanoin aiemmin, että 1/100 Tinderin käyttäjistä on ihan fiksuja, se pitää edelleen paikkansa, eikä (valitettavasti?) liity siihen, miten he suhtautuvat polyamoriaan) Eli ehkä olen siellä vain siksi, että koen voivani valistaa jotakuta tai ihan vain siks, että voin sanoa olevani Tinderissä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti